2016. augusztus 24., szerda

Szabó bábú készítés

Szabó bábú/ Ruha forma
Több fajta néven fut, szabados fordításokkal.
A keresőben érdemes a: "DressForm" keresőszót írni.

Rengeteg tutorial, több fajta anyag, végtelen mennyiségű eszköz áll rendelkezésünkre.
Most felsorolok párat, és ahol lehet árakat is írok
(saccolt árakról beszélünk!)

A TUTORIAL KÉPEK NEM SAJÁT KÉPEK! AHOL LEHET FELTÜNTETEM A TUTORIAL PONTOS LINKJÉT, VAGY AZ OLDALT, AHONNAN A KÉP/KÉPEK SZÁRMAZNAK!


A FELTÜNTETETT ÁRAK SACCOLT ÁRAK! NEM TÉNYSZERŰEK! SZEMLÉLTETÉSRE ÉS EGY ALAP ÁR KALKULÁLÁSÁRA SZOLGÁLNAK!


1. (A legegyszerűbb megoldás) Vedd meg készen/egészben!

Az ebaynek és társainak hála már a legegyszerűbb megvenni a dolgokat. Egy alap baba 2.000-5.000,- (sacc)mozog, ezek nem állíthatóak és nagy valószínűséggel műanyagok, többsége egy oldalú, azaz kirakatba való. 5.000-10.000,- (sacc) már kapni varró babát. 10.000-(akár)70.000 már kapni állítható babákat.
Esetleg akinek csak ruha/páncél tartó kirakati baba kell (aminél nem számít a pontos méret) azok 40.000,- (sacc)árban mozognak.

Legtöbbször ebben az árban nincs benne az állvány, mivel külön lehet csak lábakat kapni(az erősebb minőségű állítható babáknál legtöbbször alap tartozékká tették).

Nem túl kreatív,de mindenképp kényelmesebb és gyorsabb.


A rendelt baba természetesen szabvány méretekkel rendelkezik  emellett az állítható babáknak is megvannak a maga korlátai.

Személyes vélemény: személy szerint ilyen összegű megrendelést nem szeretek lebonyolítani az interneten. Vannak az országban is forgalmazók, akiknél jó árban hozzá lehet jutni a babákhoz.
Jóvalta kényelmesebb és gyorsabb, de a nem állítható babák (melyek halandó pénztárcával elérhetőek) méretei nem mindig stimmelnek.

2. Tesa szalag/Szövetszalag/Csomagoló ragasztószalag alapú babák

Anyagok és saccolt árak:

Olló
Kinyult/nem használt póló
Tesa szalag (google kép)

A Tesa szalag, más néven festőszalag nem a legerősebb szalag, alapnak viszont megfelel, ha spórolni szeretnénk.
Érdemes a szélesebbet venni. A legtöbb 50m hossz körül van.
Saccolt ár: (5cm széles) 1.000,-

Csomagoló ragasztószalag (google kép)

A Csomagoló ragasztószalag, azaz postai ragasztószalag is az olcsó kategóriába sorolandó. Talán még olcsóbb is mint a Tesa szalag (természetesen helytől függ). Erősebb a Tesa szalagnál, viszont nem szívja a nedvességet, és több rétegben érdemes alkalmazni.
Ebből a fajtából is a vastagabbat ajánlom (részletek később).
Saccolt ár: (6cm széles) 7.00-1.000,-
Szövetszalag(google kép)
A Szövetszalag, Duck Tape a legelterjedtebb a babák készítésénél, mert rendkívül erős és tartós.

Viszont ennek az ára kicsit magasabb. Nem szívja a nedvességet, de a felülete képes tartani ha más anyagokkal szeretnénk dolgozni rá (pl;masé,gipsz). 
Saccolt ár: (5cm széles) 1.500,-

Több fajta szalaggal lehet még dolgozni, a legtöbbször azonban ezek fordulnak meg a "kincstárban". A szalag vastagsága fontos, vastagabb (5cm széles) szalaggal szebben és költséghatékonyabban lehet dolgozni.

Nos vegyük át hogyan! 

A TUTORIALKÉPEK A SZÖVETSZALAGOS ALAPOZÁST MUTATJÁK BE, DE MINDEN MÓDSZERREL UGYAN AZ AZ ALAPOZÁSI MÓD (IDŐKÖZBEN KI FOGOK TÉRNI, HA VALAMIT NEM LEHET A MÁSIK KÉT SZALAGOS MÓDSZERREL ELKÉSZÍTENI) . 

ALAPOZÁS
KÉP: http://www.handimania.com/diy/your-own-shape-sewing-mannequin.html
Az alaphoz szükségünk van egy felsőre, amit nem használunk (ugyanis szét lesz vágva, és használhatatlanná válik a továbbiak során). Aki nem fél az izzadástól, az használhat zacskó/fólia alapot (ekkor érdemes időt szánni a plusz rétegekre,mivel gyengébb mint egy szövet anyag).
Egyedül semmiképp ne álljunk neki, mert torzulni fog az alap és pontatlanná válik a baba!
Fontos, hogy tartásunk egyenes legyen, hasunk ne húzzuk be, ne nyomjuk ki (később csak hátráltatni fog ha pontatlan babát készítünk). Kezdhetjük fentről a vállaknál, mellnél, de ha kényelmesebb akár a derék és a csípő tájt is el lehet kezdeni. 

Kép:http://www.threadsmagazine.com/item/3631/close-fit-duct-tape-dress-form/page/all

Nőknél a mellrész elkészítésénél fontos a tartást előre beragasztani, hogy szabályos és pontos domborulatot képezzünk alapként.
Első körben egy, majd utána plusz rétegeket tegyünk rá! Emiatt lesz tartós! 
Kép:http://www.threadsmagazine.com/item/3630/quick-and-easy-duct-tape-dress-form/page/all


Ha sikerült szépen befedni a kívánt részt, és meggyőződtünk a pontos munkáról, akkor utolsó lépésként hátul óvatosan levághatjuk.


Röviden az alap ennyi.

Ez egy remek mód a felsőtestes pontos, saját testalkatunk képére alkotott babához.
Ha full body a terv akkor az a következő szint.
Neki állhatunk egyben , de érdemesebb külön külön venni a lábakat,karokat,altestet. Így mindent alaposan át lehet dolgozni/kitömni/támasztani/merevíteni később pedig össze lehet ragasztani az általad/latok használt szalaggal.

3. Tömés és állványozás
Teljes testes baba állványozását érdemes belülről elkészíteni. Ez Pvc csővel/kartoncsővel a legcélszerűbb. A belső váz a tömésnél történik meg a lábakon át a talpba vezetve vagy felsőtestes babánál egy talpra rögzített cső (tetején vállfával a váll támasztása érdekében). Láttam már függesztett babát is, ezek a plafonról lógatva vagy vállfán lógva állnak (nem célszerű, hisz a kilengés és a könnyű elmozdulás miatt pontatlan a munka rajta).Dekor elemként használt babáknál mutatós inkább.

http://katastrophicdesign.blogspot.hu/2013/07/diy-dress-form-tutorial-step-2-building.html
Felsőtestes babánál tömörebb kartonlapra van szükségünk, emellett szintén pvc vagy kartoncső szükséges. 
A kartonlapot a baba karvégeinél és a derékrésznél használjuk lezárásként.

Emellett mindkét módnál egy vállfát érdemes tenni a vállrészbe!

A linken megtaláljátok a belső váz alapjának képeit, amit a fentiekben részleteztem:

http://diyfashion.about.com/od/diyfashiontoolkit/ss/Duct_Tape_Dress_Form.htm#step2

A tömőanyagot vehetjük is, több rövid és méter árú bolt árul súlyra/zacskóra pár száz ft-ért tömőanyagot. Ha nem akarunk költeni akkor régi selejt ruhákat is használhatunk. 
Használhatunk még purhabot is, de ennek használata macerás, és ha nem gyakorlott az ember (anyagismeret:az agyag leadott hője, és a tágulás mértéke)akár a baba alapjának is búcsút mondhat.


Átvettük tehát a baba alapját, ez elég egy kezdetleges baba elkészítéséhez. Természetesen ennek masszavitásán/küllemén/használhatóságán lehet javítani, ezekből párat most bemutatok a közkedveltebben közül :)

Az alap baba már elég ahhoz, hogy alkothassunk rá. Nem a legstrapabíróbb, de lényegesen előrébb vagyunk vele, mintha saját testünkön próbálnánk meg megalkotni a kívánt ruhát/cosplayt.

Minden merevítési/fedési mód a már kész alap babán történik.

1. Masé erősítés

Papírmasé port kapni kreatív boltokban, ezek már bekevert papír poros állapotban is beszerezhetőek, de teljesen felesleges és drágább is. A legegyszerűbb a barkácsboltban beszerezhető tapétaragasztó por. Érdemes közép árkategóriásat beszerezni, mert a legolcsóbb pár száz forintos hamar megromlik, csomósabb, és nem mindig ragad szépen. A közép kategóriás is max 1.000,- , nem kell aggódnunk ugyanis egy doboz rengeteg mennyiségű ragasztóhoz elég. Ezek vízzel hígítandó porok, víz pedig folyik a csapból :D
Puha, matt reklámújsággal érdemes dolgozni. A fényes újságok nehezebben szívják a nedvességet, így sokkal macerásabb velük dolgozni.

A papírmasé másik módja a csiriz, ez liszt alapú ragasztó. Személy szerinte nem szeretem, mert nagyon macerás elkészíteni; forró vízzel kell dolgozni, nehéz eldolgozni csomó mentessé.

A tesa szalaggal való babánál érdemes ezt a merevítési módot alkalmazni.

Több réteg papírmasé után a baba merev és kemény lesz. Nem csak masszív alapnak jó, de dísznek is megfelel :D

http://calamitykim.typepad.com/calamity_kim/2008/09/project-blogway-or-how-to-make-a-paper-gown-and-dressform-fit-for-alice-through-the-looking-glass.html


2. Gézgipszes merevítés

Egy rendkívül masszív anyagról beszélünk (viszont törékeny száradás után, pl ha a baba eldől akkor törhet/repedhet az anyag). Emellett előre szólok, hogy nem épp a legtisztább módja a dolgoknak.
A gézgipsszel a legkönnyebben csont törésnél találkozunk :)
(igen ez az az anyag :D )
Nagyon ritkán használják erősítésre, hiszen gombostűvel nem lehet átszúrni.
Leggyakrabban ezt használják alapnak baba öntéshez (öntött babákról ebben a blogbejegyzésben nem térek ki).
Ha alapként használják ragasztószalag helyett, akkor vékony szivacs réteggel borítják, majd utána szövettel (3. pont és utána lévő plusz pont). Dobozos kiszerelésben lehet kapni, ami több tekercset tartalmaz, de lehet bontott dobozban is kérni(azaz x mennyiséget). Kötszerész boltokban, esetleg ha mázlista az ember, akkor gyógyszertárban is megfordulhat.
Ára mérettől és fajtától függően változik 200-20.000,- ig/db.
http://katastrophicdesign.blogspot.hu/2013/04/diy-dress-form-part-1-building-mold.html

3. Szövet borítás

Nyúlós, póló anyagos szövet borítással adhatunk egy réteget, amin lehet gombostűvel dolgozni.
Ez a szövetes bevonás mehet a masé/gipsz merevítésre és a következő plusz pontként megjelölt szivacs tömésre (gipsznél kissé nehezebb dolgozni mert nem viszi át a gombostű, így csak az anyag borítást lehet át tűzni, míg a masé alapot még csak-csak át lehet erőltetni).
Póló anyag métere 2.000,- körül található.

http://www.dominicancooking.com/9331-making-a-cover-for-a-dressform.html
Ez a módszer nem pont a legegyszerűbb, kissé türelem játék, és szükséges hozzá tapasztalat varrás terén.

+. A szivacsos köztes réteg
Ez a réteg segít, hogy gombostűvel könnyedén dolgozhassunk a babán. Bármelyik módnál alkalmazható.
Szintén több méretben kapható, figyelni kell, hogy a szivacs vastagsága ne haladja meg az 2cm-ert, hiszem torzít a méreteken.
Barkácsboltokban Szigetelő szivacs csík néven lehet beszerezni. Több méteres kiszerelésekben , esetenként akár vehető kívánt hosszra.
Sacc ár: (30m hosszú 3mm-es, 3cm széles) 1.500,-

A megadott módszerek természetesen variálhatóak, fejleszthetőek, és keverhetők egyéb más anyagokkal. Célom az alapok felvázolása volt :)
További kérdésekkel nyugodtan fordulhattok hozzánk, facebookos oldalunkon:https://www.facebook.com/damocosplay/





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése